Save the Wave Coffee (Save Wave) to projekt edukacyjny. Jego celem jest zwrócenie uwagi na tematy środowiskowe poprzez pryzmat szeroko rozumianej tematyki kawy. Ma on być motywatorem do rozmów, które mają bezpośrednio prowadzić do zwiększenia świadomości, jak swoimi decyzjami i działaniami możemy wpłynąć na poprawę stanu środowiska. Działania w skali nano, w naszych własnych domach, może nie wydadzą się znaczące, ale jeśli pomnożymy je przez ilość świadomych osób, staną się wymierne.
Save Wave to też sposób wsparcia tych, którzy w rzeczywistości działają nad ochroną naszego najbliższego środowiska. Partnerem i beneficjentem projektu Save the Wave Coffee jest Fundacja Mare, która aktywnie działa na rzecz największego zbiornika wodnego w naszym kraju, którym jest morze Bałtyckie.
Chcąc wspierać misję fundacji wraz z palarnią Nieczapla stworzyliśmy dwie kawy, jedną pod metody alternatywne i jedną pod espresso. Z każdej sprzedanej paczki 10 PLN zostanie przekazane przez palarnię na rzecz fundacji na realizację celów oczyszczania Bałtyku.
Zakup tych kaw staje się tym samym jednym ze sposobów ochrony środowiska.
Chcielibyśmy również zwrócić Waszą uwagi na opakowania, których palarnia Nieczapla używa do pakowania swoich ziaren. Pochodzą one z firmy Dutch Coffee Pack i wyprodukowane one zostały z zachowaniem neutralnego śladu węglowego (CO2 Neutral) oraz z materiałów, które bez konieczności separacji w 100% nadają się do recyklingu.
Jakość ma znaczenie!
Gwatemala El Oriente
Farma: Santa Rosa
Gatunek: Arabica
Odmiana: Caturra, catuai, pache
Wysokość upraw: 1600-1800 m.n.p.m.
Obróbka: natural
Profil: jagody, czekolada, winna kwasowość
Poziom palenia: średni (metody ciśnieniowe)
Punktacja wg SCA: 85
Brazylia Bahia
Farma: Sitio Bonilha
Gatunek: Arabica
Odmiana: Catuaí
Wysokość upraw: 1300 m.n.p.m.
Obróbka: pulped natural
Profil: brzoskwinia, mandarynka, karmel
Poziom palenia: jasny (metody alternatywne, nieciśnieniowe)
Punktacja wg SCA: 86