Mamy przyjemność przedstawić Wam kolejną premierę tego roku. Minęło dopiero kilka dni od początku roku, a kolejne nowe ziarna zdążyły pojawić się na rynku. Palarnia Hard Beans wprowadziła kawę z Salwadoru przygotowaną pod metody alternatywne (filtr). Kolejna pozycja do sprawdzenia na naszej liście!
„Plantacja Las Palmas należąca do rodziny Baraona zajmuje powierzchnię 20 hektarów na wysokości 1500-1600 m.n.p.m. Uprawiane są na niej różne odmiany botaniczne, między innymi słynna Pacamara, która wielokrotnie nagradzana była w różnych kawowych konkursach. Za sukcesem przez wiele lat stał Gilberto Baraona, którego mieliśmy okazję poznać i współpracować. Jego wiedza na temat uprawy i obróbki kawowca doceniana była na całym świecie. Niestety Gilberto odszedł w tragicznych okolicznościach w lipcu ubiegłego roku. Aktualnie plantacją zajmują się jego dzieci Diego i Fabiola, którzy kontynuują dzieło ojca. Jesteśmy bardzo dumni, że możemy Wam zaprezentować kilka kaw z Las Palmas i Los Pirineos, które wyszły spod rąk Gilberto.”
Profil kawy:
Kraj pochodzenia: Salwador
Region: Usulutan / 1600m n.p.m
Odmiana: Pacamara
Obróbka ziaren: MYTA
Profil sensoryczny: Cytrusy, Kwiatowa, Cukier trzcinowy
Kwasowość: Wyrazista
Stopień wypalenia: Jasny
Jeśli chcecie kupić tę kawę, to zapraszamy na stronę Palarni: hardbeans.com