Plantacja Finca La Soledad należy do rodziny Perez od pięciu pokoleń. Położona jest w zielonym sercu regionu Acatenango. Wyjątkowy mikroklimat i bogata wulkaniczna gleba sprawia, że jest to idealne połączenie do uprawy wysokiej jakości kawy o bardzo wyrazistym profilu smakowym.
Henio i jego dwaj synowie, Raul i Jose, pracują razem, koncentrując się na ciągłym rozwoju i ulepszaniu metodologii obróbki, aby osiągnąć potencjalnie najlepszą jakość kawy.
Ustanowione przez nich wysokie standardy są przykładnem nie tylko dla producentów kawy i społeczności z Gwatemali, ale także są źródłem wiedzy dla palarni kawy z całego świata.
Kawy z plantacji Finca La Soledad wielokrotnie zdobywały nagrody Cup Of Excellence, uzyskując uznanie wśród społeczności kawowej.
Zbiór El Mirador Pacamara Experimental i jego historia:
W 2006 roku biorąc udział w cuppingu Cup of Excellence Raúl był zauroczony kawą, która znalazła się na pierwszym miejscu – El Injerto / pacamara. Powiedział do swojego ojca: „wow, musimy zdobyć tę odmianę kawy ponieważ jest absolutnie niesamowita”. Jego ojciec odpowiedział, że mają tę odmianę na plantacji, lecz usuwa ją, ponieważ nie podoba mu się, jak rośnie. Po inspekcji Raúl odkrył, że na farmie wciąż pozostało 120 roślin pacamary, których jego ojciec nie usunął. W owym roku odseparował owoce pacamary i okazało się, że smakują wyśmienicie. Raul postanowił ponownie zasadzić nasiona pacamary. Dziś mają 5000 roślin tej wyjątkowej odmiany.
Obróbka: Experimental Anaerobic
Eksperymentalna obróbka to fermentacja beztlenowa sucha w zamkniętym zbiorniku. Ziarna po umieszczeniu w tanku, w którym kontrolowana jest temperatura, fermentowały przez 90 godzin, po czym zostały przeniesione na podwyższone stoły na czas suszenia przez okres 16 dni. Po suszeniu i selekcji pod względem defektów trafiły do próżniowych worków.
Profil smakowy: soczysta, śliwka, jeżyna
Region: Acatenango
Obróbka: Experimental Anaerobic
Zbiór: 2020 r.
Wysokość uprawy: 1650 m n.p.m.
Odmiana: Pacamara
Kawa dostępna na stronie Producenta: Hard Beans