Nowy rok i nowa kawa. Palarnia Java Coffee rozpoczyna rok 2021 nową kawą prosto z Rwandy. Jasno palone ziarna w obróbce mytej mają ponoć słodko-kwaskowaty niecodziennie spotykany smak. Mamy nadzieję przekonać się o tym już niebawem.

„Ziarna pochodzą z młyna o nazwie Nova Coffee, który zarządzany jest przez małżeństwo Agnes Mukamushinja i Felixa Hitayezu. W 2013 roku zdecydowali się na jego zakup i od samego początku ich celem było powiększenie i usprawnienie produkcji oraz praca nad poprawą standardów jakości. Młyn położony jest na wysokości 1.482 m n.p.m. w regionie Gicumbi w Północnej Rwandzie. Kawa pochodzi z małych gospodarstw położonych na wysokości około 1.750 m n.p.m. Po dwóch latach działalności, dzięki współpracy z Rwanda Tranding Company udało się im zainwestować w nowe maszyny, zbiorniki fermentacyjne, tunele do sortowania, a także nowe miejsce do suszenia oraz magazynowania ziaren. Rwanda Trading Company posiada w swoim portfolio siedem młynów. Współpracuje również bezpośrednio z wieloma niezależnymi rolnikami w całym kraju, pomaga im ulepszyć produkcję, kontrolę jakości i sprzedaż kawy. RTC zostało założone w 2009 roku jako narzędzie do wywierania wpływu społecznego, które oferuje swoim partnerom programy szkoleniowe z zakresu finansów i zarządzania w nowoczesnym agrobiznesie, aby zwiększyć wydajność, sprawność, rentowność oraz zapewnić zdrowie pracowników.”

Profil kawy:
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Gicumbi District, Nothern Province, Farma Nova Coffee
Odmiana: Red Bourbon
Obróbka ziaren: MYTA
Profil sensoryczny: Figa, Cytryna, Gorzka czekolada
Kwasowość: b.d.
Stopień wypalenia: Jasny

Jeśli chcecie kupić tę kawę, to zapraszamy na stronę Palarni: Javacoffee.pl